2 Mart 2012 Cuma

'Ma 2'

‘Ma 1’, Japon butosunda, 1945-1990 arasında, ‘Soğuk Savaş’sal ve/ya post-modern dönemde gerçekleştirildi (Japonya kapitalizm-reel sosyalizm ikilemini yaşamadı, çünkü ABD tepesine binmişti). (Bakınız: ‘Ma’ kitabı ve makalesi.) Yıl 2000 itibarıyla ideolojik veri tabanı ortadan kalkmıştı.

Ma 2, doğu-batı ve kuzey-güney açmazındaki Türkiye’de gerçekleştirilebilecek. Belki de gerçekleştirilemeyecek. Gerçekleştirilebilirse, maksimum zamansal menzil olarak, 2050’ye dek geçerli olur. Sonrasında, Ma 3 veya bambaşka bir kategori gelebilir.

Ma 2, Ma 1’in edimselliğinin tersine, öncelikle kuramsal olacak. Dolayısıyla zihniyeti tümdengelimsel işleyecek. Tümevarım için elimizde yeterince veri henüz yok. Belki 2025 civarında olmuş olur.

Ma 2’nin Türkiye kuşakları: Dame Ninette de Valois (klasik), Sait Sökmen (1. modern adım), Beyhan Murphy (2. modern adım), MDT 2 (3. ve 4. kuşak adımlar). Bu kadar uzun bir zamansal-geleneksel dizi bu ağırlığı taşımaya yetse gerek. (Öncü olması için, gelenek de olmalı.) Şerh: Video-instalasyon türü dağınıklıklar şimdikilerin yolunu şaşırtıyor.

Ma 2’nin fraktalları: İstanbul’daki küçük gruplar: Bir Yağmur İkinidisi: 1989, Yeşil Üzümler 1992, Harbiye Genç Koreograflar Grubu 1993. Şerh: Cumhuriyet tarihinde ilk kez, öncü bir sanat akımı, devletin dışından çıkarıldı.Bunun liberal dönemle çakışması raslantı değil ama aynı liberalizm video-instalasyon şeyselleşmesini de getirdi.

Ma 2, cinsiyet egemen olmayacak. Ma 2, kadın egemen olmayacak. Ma 2 nötroseksüel olacak. Klasik baleden beridirki cinsel takıntının çoktan aşılmış olması gerekirdi. Daha uzun bir süre aşılamayacağa benzer.

Ma 2; köksüz, kültürel kimliksiz, kendine özdeşsiz ama belki ‘tersine-negatif’ katarsisli olacak.

Ma 2; ne doğu ne batı, hem doğu hem batı; ne kuzey ne güney, hem kuzey hem güney olacak. Bu sonsuz küçük büyüklükte ama sonsuz sayıda parçalı dizinin toplamı, kognitif-informatik tip olacak, daha doğrusu prototip / arketip olacak.

Ma 2; bedenden çok zihin, duygudan çok düşünce, donanımdan çok yazılım olacak. Bu; uygulanamayabilir koreografi tasarımları demek.

Ma 2’nin yaşı yok ya da belirsiz ya da tanımsız. Ancak yaşamın Piaget evreleri için, farklı ‘Ma 2’ler olabilir. ‘Ma 1’lerde raslantıyla ve ayırdına varmaksızın öyle olmuştu (yaşlı Arjantin tangocu butocu).

Ma 2 ayral olacak. Bu ayrallık, eşcinsel erkek dansçılar ya da keş dansçılardan farklı bir ayrallık olacak. Hangi ayrallar olabileceğine ilişkin herhangi bir kısıtlama veya öntanım yok.

Ma 2 ile devrim yapılabilir, yapılamayabilir de.

Ma 2’nin öncül örnekleri 1995-2005 arasında verilmişti.

Ma 2, disiplinlerarası ve çokdisiplinli olacak. Bu bedensiz dans, soyut anime dans ve/ya mükemmeliyetçi dans filmi demek olabilir.

Ma 2, yerçekimsiz dans tasarlayabilir.

Ma 2, gelecekbilim açısından Soğuk Savaş dönemine oranla göreli bir boşluğun yaratılmış olduğu bir dönemde tasarlanmaya başladı. Dolayısıyla, geleceği daha da boşaltmak için daha uzun vadeli tasarımlar peşinde olabilir ve boşaltılmış geleceğe taban ideolojiler döşeyebilir.

(24 Nisan - 1 Mayıs 2007)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder