2 Mart 2012 Cuma

Nötroseksüalite

Nötroseksüalite nedir?

Adı üzerinde, ‘cinselliğe karşı nötr olmak’ demektir.

Açılımına bakalım:

Frijidlikten ve aseksüaliteden farklıdır. Frijidlik (erkeklerde de olur) cinselliğe karşı soğukluk, korku, tiksinti, vb olumsuz duygular taşımak demektir. Aseksüalite ise, biraz ergenlik öncesi, biraz yaşlılık sonları, biraz delilik gibi konsantrasyon dağınıklığı içeren durumlarda yaşanır. Nötroseksüalite ise, bir kişinin cinselliği yaşarken, ona karşı nötrleşmesini anlatan bir durumdur. Kişi partnerliğini sürdürebilir, sürdürmeyebilir de; partnerlik homoseksüel olabilir, heteroseksüel de olabilir; poligami olabilir, mono- veya bigami de olabilir.

İnsanlar neden böyle olurlar?

Bunun için birçok neden olabilir:

Cinselliğe doyabilirler, çok eş değiştirenler bunu yaşayabilir.

Entellektüellik, özellikle de eser verme öncesi dönemde, libido yoğunlaştırmasını başka alanlarda güçlüce kullanma çabası, bunu sonuçsayabilir.

Tamamen egzistansiyalist bir seçim olabilir ki negatif egzistansiyalizm (bakınız konuyla ilgili başlık) ve metahümanizm (post ve trans dahil) bunu yaratabilir.

İnsanın libidosu istop eder, yani libido ve cinsellik dışındaki enerji harcayıcı ve yorucu alanlar, ağır hastalık, yoğun iş temposu, ekstrem sporlar bunu yaratıyor. Ayrıca pekala, bilmediğimiz bir nedeni de olabilir.

Nötroseksüalite gelecekte cinselliğin içinde önemli bir yer tutacaktır. Buna en güzel örnek, ‘Triton’ romanında (Metis Yayınları) verilir.

Nötroseksüalitenin yeni ve farklı yanı nedir?

Öncelikle bu bir haktır. Yani partnerinize karşı bir hakem molası alabilirsiniz. Boşanma veya sizi kovma hakkı yoktur, belki izin için bir vade konabilir.

Sonrasında, bu yeni bir şey olduğu için, habersizce gelir. Bir bakarsınız, cinselliğin sizin için 19 Mayıs hareketlerinden farkı kalmamıştır. Vurguluyorum: Orgazm bile olabilirsiniz ama artık konu rutindir.

Devamında, her tür acaiplik gibi, marjinallerin ve ayralların başına gelir. Toplum sanki yeterince gırtlağınızı sıkmıyormuş gibi, sizin yarattığınız gibi düşünülen yeni bir dert ayağınıza tökez olur.

Sonuç:

Nötrseksüalite, geleceğin temel insan hakları arasında yer almaktadır. Bu metin zaten bunun için yazıldı.

(20 Eylül 2006)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder